Brystforstørrelse

Det er mange grunner til å ønske seg større bryster. Det kan være at du føler de er for små, det kan være bryster med unormal fasong eller det kan være ønske om å erstatte tapt volum etter gjennomgått svangerskap og amming.

På denne siden følger informasjon til deg som vurderer brystforstørrelse med silikonproteser. Selv om vi har forsøkt å gjøre den så utfyllende som mulig, anbefales en samtale med vår meget erfarne og dyktige plastikkirurg for best innsikt i hva som passer for akkurat deg og dine bryster. En slik konsultasjon er uforpliktende og bestilles ved å enten ringe oss eller ved å fylle ut «bestill konsultasjon» skjemaet på denne siden!

Er det trygt å gå med silikonproteser?

Silikon har vært brukt som protesemateriale siden tidlig på 60 tallet. Silikon gir myke proteser og er nesten alltid å foretrekke foran for eksempel saltvann. Mens det tidligere ble laget proteser med flytende silikon, lages det i dag kun proteser med silikon som er helt formfast (såkalt cohesive gel). Det vil si at det vil aldri «lekke» silikon ut i kroppen fra protesene. Store internasjonale undersøkelser gjennom lang tid har entydig vist at moderne silikonproteser i all hovedsak ikke utgjør noen helsefare. Brystforstørrelse med silikonproteser kan derfor anses som et trygt inngrep.

Hvem kan få brystproteser?

Alle friske kvinner kan i utgangspunktet få brystproteser. Nedre aldersgrense er 18 år og dette gjelder alle plastikkirurger i Norge.

Det er enkelte tilstander som gjør at noen ikke kan eller bør få innlagt proteser. Dette gjelder for eksempel kjent blødersykdom, blodpropptendens, alvorlig psykisk sykdom og allergi mot bedøvelsesmidler. Har du hatt alvorlig spiseforstyrrelse, må du fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at det er ok med operasjon. Amming må være avsluttet minst 3 måneder før operasjonen. Det anbefales at kvinner over 40 år skal ta mammografi undersøkelse før operasjon. For å sikre rask tilheling og redusere risiko, bør røykere redusere nikotinbruk til et absolutt minimum de siste 14 dagene før operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner, må dette avklares med vår kirurg i god tid før operasjonen.

Hvilken protese skal du velge?

Brystproteser kommer i ulike størrelser og fasonger. Når det gjelder fasong finnes det i hovedsak to hovedtyper: anatomiske eller runde. Anatomiske proteser har en dråpeform med ekstra fylde nede for å etterlikne naturlige brysters fasong. De er mer komplisert å produsere og er derfor noe dyrere i innkjøp. Hvilken fasong som passer best for deg avhenger av dine ønsker til forbedring og brystets fasong og størrelse. Generelt så kan man si at det er ikke veldig stor forskjell på de to typene, men de som ønsker mer fylde oppe (mer ”push” i ”cleavagen”) velger ofte runde proteser, mens de anatomiske er et godt valg om du ønsker mest mulig naturlig fasong eller trenger ekstra fylde i brystene under brystvortenivå (f.eks. svakt hengende eller ”tubulære” bryst).

For å finne frem til riktig protesestørrelse så må man se på de ulike målene en protese har. Mens det er plastikkirurgen som i stor grad bestemmer høyden og bredden på protesene avhengig av hvor stor brystkasse og bryst du har, så kan du i stor grad selv være med å velge størrelse ved å bestemme projeksjonen, det vil si hvor mye protesene skal stikke ut fra brystkassen. Proteser kan derfor deles opp i ulike grupper avhengig av størrelse eller hvor stor projeksjon protesene har. Generelt kan man si at de med minst projeksjon (moderat eller moderat pluss profiler) er ment for et naturlig utseende til deg som enten har veldig små bryst eller til deg som har mistet volum etter svangerskap og amming. Ønsker du ekstra store eller struttende bryster vil det være aktuelt å velge proteser med større projeksjon.

Hvilken størrelse skal du velge?

Størrelsen på protesene er naturlig nok mange veldig opptatt av. Protesestørrelse angis i milliliter(ml eller cc) eller i gram (som er nesten det samme). Hvilken størrelse som er den rette for akkurat deg avhenger i hovedsak av hvor store bryster du vil ha samt brystenes fasong og størrelse. De med slappere bryster med mye ”ekstra” hud kan behøve større proteser eller samtidig brystløft. De vanligste størrelsene ligger mellom 200 og 400ml. En tommelfingerregel er at hos en middels slank kvinne tilsvarer 250ml en økning på cirka èn cup størrelse (for eksempel fra B til C).

Det er viktig for oss at du blir fornøyd med valg av protese og dine ønsker blir i stor grad tatt hensyn til. Det er likevel slik at det er visse begrensninger som gjør at man ikke kan legge inn hvilken størrelse som helst hos alle. I utgangspunktet vil det være naturlig å gå ut ifra en protese som gir såkalt ”proposjonal” brystforstørrelse. Det vil si at de nye brystene dine i alle fall til en viss grad skal stå til resten av kroppen din. Ikke bare kan det være teknisk umulig å få lagt inn svært store proteser, de kan også gi deg problemer i form av heng av brystene, strekkmerker, ujevnheter i huden og smerter i bryster/skuldre/rygg. Under konsultasjonen så har vi på klinikken ulike prøveproteser som kan legges i BHen som innlegg. Dette kan gi en pekepinn på hvilken størrelse som er best for deg.

Er det noen forskjell på hvilket protesemerke som brukes?

Det finnes en rekke ulike proteser på markedet. Som med alle andre produkter varierer også her både pris og kvalitet. Hos oss på Stavanger Plastikkirurgi har vi to merker – begge høykvalitetsproteser med god vitenskapelig dokumentasjon. Mentor er det første merket og ansett for å være av den aller beste kvalitet med god vitenskapelig dokumentasjon for å være svært trygg over mange mange år. For eksempel er Mentor godkjent av amerikanske FDA som har de strengeste reglene for produktgodkjenning -ikke alle proteser er FDA godkjent og det kan være viktig å sjekke dette før du bestemmer deg for hvilken type protese du ønsker lagt inn i kroppen din. Mentor protesene er håndlaget og gjennomgår en lang rekke kvalitetstester for maksimal sikkerhet. De følges også av markedets beste garantiordning med bl.a. en livstidsgaranti mot produktfeil samt 10 års garanti mot kapseldannelse. Protesene har også en patentert ruglete overflate som skal redusere sjansen for folding i huden og kapselsammentrekninger. De kommer selvsagt i en lang rekke størrelser og former for å sikre at det finnes en modell som passer best mulig for akkurat deg. Det andre merket vi kan tilby er Motiva som vi har hatt siden høsten 2016. Motiva protesene har på kort tid blitt nokså populære på grunn av en spesiell type silikongele som føles svært myk og naturlig. Motiva kommer også med gode garantiordninger og har til og med en innebygd sensor som gjør at kirurgen kan finne ut av hva slags protese du har også i ettertid ved hjelp av en scanner.

Skal protesen legges over eller under muskelen?

En viktig avgjørelse du og kirurgen må bli enige om er hvor protesen skal ligge. Den skal nemlig enten ligge over eller under den store brystmuskelen (pectoralis major). Begge metoder har fordeler og ulemper. En viktig forskjell mellom de to metodene er hvordan brystet ser ut i den øvre kanten, «utringningen» – det vil si den delen av brystet som ligger over BHen. Legges protesene over muskelen og du er veldig tynn, vil det nemlig være mye større sjanse for at protesekanten «vises», det vil si at det kan være litt for synlig at du har blitt operert. Er du slank og ute etter naturlig resultat med minst mulig synlig overgang mot protesekanten, vil det da være best å legge protesen under muskelen. Har du noe fyldigere dekning med brystvev, så vil det ofte være tilstrekkelig å legge protesen over muskelen. Dette gjøres også hvis du ønsker at det skal være en synlig og fyldig kant her (såkalt ”hollywood cleavage”).

En annen ting verd å merke seg er at det å legge protesen over muskelen er et mye ”snillere” inngrep med mindre ubehag de første dagene etter operasjonen. Protese under muskelen gir imidlertid noe bedre beskyttelse i forhold til eventuell hard kapseldannelse og også mindre sjanse for synlige folder/ujevnheter, mens en ulempe igjen med proteser under muskelen er ujevn kontor helt nederst i brystet om du har tendens til for mye heng på brystene. Skulle dette siste skje, kan det bli aktuelt å gjøre et lite etterløft og dette blir da å anse som et eget inngrep. Ved plassering av protesene under muskelen, vil en liten del av brystmuskelen løsnes i forbindelse med inngrepet. Dette vil i utgangspunktet ikke merkes til vanlig, men kan merkes ved spesielle idretter hvor du er avhengig av stor styrke.

Hvilken metode og protesetype som passer best for akkurat deg vil du få full veiledning om under samtalen med vår plastikkirurg som har lang erfaring og spesiell kompetanse på akkurat dette.

Hvor skal arret ligge?

I forbindelse med brystforstørrelse har det vært vanlig med plassering av arret på en av følgende tre steder: under brystet, rundt brystvorten eller i armhulen. Å gå inn rundt brystvorten krever en relativt stor brystvorte og er vist å kunne gi noe større risiko for infeksjon. Tilgang via armhulen gir oftere problemer med rett plassering av protesen samt en betydelig større risiko for mindre pene arr. Hos oss legges arret derfor nesten alltid under brystet. Det blir ca 4-5cm langt og bruker å bli svært lite synlig der den ligger skjult nede mot brystfolden.

Operasjonen

Legges protesene under brystmuskelen vil du alltid behøve narkose (dvs sove). Legges protesene over muskelen kan inngrepet gjøres i utvidet lokalbedøvelse, men de aller aller fleste velger narkose da dette oppleves som mye mer behagelig. Operasjonen tar ca 45 minutter og du vil normalt trenge 1-2 timer med hvile på klinikken før du er klar for å reise hjem.

For din maksimale sikkerhet og komfort vil du hos oss alltid passes på av 4 helsepersonell på operasjonsstuen og 1-2 personer på oppvåkningen. Alle er spesialister innen sitt fagområde og med lang erfaring innen plastikkirurgiske inngrep.

Etter operasjonen

Ved avreise fra klinikken bør du bli hentet av noen du kjenner. På grunn av medisinene du har fått, kan du ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg og du bør oppholde deg innen to timers reiseavstand fra klinikken. Ved behov kan vi hjelpe deg med å ordne med bestilling av hotellovernatting i nærheten av klinikken. Mot et pristillegg kan vi også tilby overnatting på klinikken med din personlige sykepleier hvis du ønsker ekstra trygghet, hjelp og luksus (dette må bestilles i god tid før operasjonen).

Ved avreise vil du få grundig muntlig og skriftlig informasjon om normalt forløp og hva du skal gjøre de første dagene etter operasjonen. Det er viktig at du har planlagt godt slik at du har mulighet til å holde deg i ro den første uken. Har du små barn trenger du for eksempel hjelp til løfting og liknende i 1-2 uker. Fravær fra arbeid er vanligvis i en uke, men noen klarer fint å gå på jobb etter et noen dager om du har kontortype jobb. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 1-2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til 5-6 uker etter operasjonen, dette fordi det tar så lang tid før kroppen har laget en kraftig nok kapsel rundt protesen slik at den ikke flytter på seg. Det er derfor viktig i de første 6 uker etter operasjonen bruke en støtte BH. Generelt anbefales å bruke BH så mye som mulig etterpå for å bevare brystets form. Særlig gjelder dette når du trener. Det avtales som regel en gratis etterkontroll etter 1 uke og etter 6 måneder.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter brystforstørrelse er meget sjeldne. Som ved alle operasjoner kan det komme blødning eller infeksjon, det er imidlertid svært sjeldent og våre kirurger er tilgjengelig for å hjelpe om dette skulle skje. Skulle du få et meget hardt slag mot protesen som for eksempel en trafikkulykke så kan det komme skade på protesen. Det vil da ikke komme lekkasje da moderne proteser ikke har flytende silikon. Likevel må en skadd protese (påvises på MR undersøkelse) skiftes ut. Dette er imidlertid meget uvanlig og protesene tåler generelt svært mye.

Noen merker nedsatt eller økt følelse i huden rundt arret eller i brystvorten. Dette bruker å gi seg i løpet av et års tid. Hos svært tynne kvinner og særlig de som legger protesene over brystmuskelen, kan det oppstå noe som kalles ”rippling”, det vil si synlige bølger i huden over protesen. Dette skyldes at kapselen kroppen lager rundt protesen er mindre enn protesen og dermed klemmer den litt sammen. Et annet kjent problem er såkalt kapseldannelse. Kroppen danner alltid en tynn kapsel rundt fremmedlegemer. Dette er å anse som et innvendig arr og er helt normalt. Som regel vil ikke denne kapselen gi deg noen problemer da den er tynn og myk, men for et mindretall så vil denne kapselen kunne krympe og bli fortykket og dermed gi brystet både en hard protese å ta på samt en dårligere fasong. Skulle dette skje i et bryst så kan det bli aktuelt med ny operasjon om man får ubehag med det. Kapseldannelse er ikke å anse som komplikasjon, men en bivirkning av inngrepet og betyr ikke at du ikke har tålt protesen eller at det er gjort noen feil under operasjonen.

Serom er en spontan ansamling av blank vevsvæske som trolig skyldes vevsirritasjon eller lymfelekkasje. Skulle dette oppstå så henvises du til ultralyd og ultralydveiledet tapping med tanke på undersøkelse for bakterier og celler. En tilstand som er oppdaget de seneste år er er meget sjelden form for lymfom(lymfekreft) kjent som BIA- ALCL (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma). Dette er en tilstand særlig assosiert med teksturerte proteser (slike proteser har vi ikke hos oss!) og er per 2019 påvist hos litt over 600 kvinner verden over (som ikke er så mye når man vet at over 30 millioner kvinner har innlagt proteser!). Tilstanden har forøvrig meget god prognose for de få som rammes. Husk å ikke forveksle dette med «vanlig» brystkreft som rammer ca 1 av 10 kvinner – det er ikke påvist noen økt risiko for «vanlig» brystkreft med brystproteser.

Dagens moderne proteser er laget for å vare så lenge som mulig og har derfor det som kalles «livstidsgaranti» på selve produktet. Det er derfor ingen grunn til å skifte de med mindre du har ubehag eller ønsker endring på grunn av endret kropp grunnet alder eller livsstil. Ønskes en annen størrelse og dette er nøye gjennomtenkt, kan dette gjøres, men blir i så fall å betrakte som en helt ny operasjon. Skulle du få problemer med protesene og ønsker å fjerne de, gjøres dette gratis eller mot et lite pristillegg avhengig av hva som skal gjøres og om de er lagt inn hos oss eller ikke. OBS: Mot et lite pristillegg, kan vi nå også tilby en full 5 års garantiordning hvis det er ønsket (betingelser fås ved forespørsel).

Vi tilbyr også myke og gode støtte BHer til bruk etter operasjonen.

Brystforstørrelse med proteser er det vanligste inngrepet vi gjør på klinikken. Vi tilbyr en unik personlig oppfølging for den aller største grad av trygghet og godt resultat. Vår plastikkirurg har lang erfaring med brystproteser og sammen med personalet vårt vil vi hjelpe deg igjennom helt fra første samtale til siste kontroll.

Brystreduksjon

Å gå med for store bryster kan være plagsomt. Smerter og ubehag i skuldre, nakke og rygg er vanlig og det samme er ubehag med BH stropper over skuldrene som graver seg inn og lager groper. Noen er også plaget med hudirritasjon, lukt og til og med soppdannelse på undersiden der brystene ligger mer eller mindre fast inn mot magehuden. For andre igjen er det ikke direkte fysiske plager, men en misnøye med utseende på brystene, de er for store eller hengende og det kan være vanskelig å finne riktig klær og så videre.

Uansett grunn til å opereres så er brystreduksjon et inngrep med stor pasienttilfredshet hvor de fleste får bryster med mindre størrelse, rundere fasong og også et løft tilbake mot ”der de var for mange år siden”. Inngrepet gir også mulighet for mindre brystvorter. Les videre for mer informasjon!

Hvem kan få utført brystreduksjon?

Alle fysisk og psykisk friske kvinner med større bryster enn de ønsker og med et realistisk bilde på hva som kan oppnås er aktuell for operasjon. Er du over 38 år bør det tas mammografi før operasjonen. Du må ikke være slank for å gjøre brystreduksjon, men samtidig så øker risikoen for problemer hvis du er mye overvektig. Vi har derfor en veiledende vektgrense på kroppsmasseindeks (BMI) på 30 for operasjonen. Du kan ikke røyke eller bruke noen form for nikotin de siste 4 ukene før og 2 uker etter operasjonen. Dette for din egen sikkerhet da brystvortene kan bli ødelagt av røyking og du kan også risikere sårproblemer. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår lege.

Hvilken operasjonsmetode skal jeg velge?

For at brystene skal bli mindre, må det fjernes noe hud og dette gir arr. Det finnes i hovedsak to operasjonsmetoder for brystreduksjon. Mens begge metodene gir arr rundt brystvorten og en stripe nedover fra denne, vil den ene metoden (”Metode 1”) kun ha disse arrene, mens den andre i tillegg gir et arr under selve brystet (”Metode 2”). Mens metode 1 gir mindre arr, vil denne imidlertid gi en litt merkelig fasong på brystet de første månedene etter inngrepet, mens metode 2 gir riktig fasong med en gang. En tredje metode vil være kun fettsuging og en fjerde metode gir kun arr rundt brystvortene. Hvilken metode som er best for akkurat deg avhenger av flere ting, blant annet størrelse før og etter, hudkvalitet og dine ønsker. Dette diskuteres med vår plastikkirurg under konsultasjonen.

Er du lett eller moderat overvektig er det i tillegg ofte anbefalt å gjøre fettsuging i flankene for å gi et så bra resultat som mulig. Med flankene menes på yttersiden av brystene under armhulene. Du vil få halv pris på slik fettsuging så lenge det gjøres under samme operasjon som brystreduksjonen.

Operasjonen

Om ikke annet avtales foregår operasjonen i narkose. Operasjonstiden er ca to timer og fire personer vil passe på deg under operasjonen, alle erfarne spesialister i sitt fagfelt. Etter operasjonen vil du få enerom til å våkne opp i med full støtte fra vårt personale med tanke på dine behov.

Etter operasjonen

Etter operasjonen vil du normalt trenge et par timer med hvile på klinikken før du er klar for å reise hjem. Ved avreise fra klinikken bør du bli hentet av noen du kjenner, eventuelt reise sammen med deg i taxi. Du kan ikke kjøre hjem selv og heller ikke ta buss eller tog. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg og du bør oppholde deg innen to timers reiseavstand fra klinikken. Ved behov kan vi hjelpe deg med å ordne med bestilling av hotellovernatting i nærheten av klinikken.

Ved avreise vil du få grundig muntlig og skriftlig informasjon om normalt forløp og hva du skal gjøre de første dagene etter operasjonen. Det er viktig at du har planlagt godt slik at du har mulighet til å holde deg i ro den første uken. Har du små barn trenger du for eksempel hjelp til løfting og liknende i 1-2 uker. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til 5-6 uker etter operasjonen. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 6 månedene. Det er viktig i de første 6 uker etter operasjonen å bruke en støtte BH, denne kjøpes på forhånd etter avtale. Det avtales en gratis etterkontroll etter 2 uker og 6 måneder.

Brystreduksjon gjort på medisinsk grunnlag gir rett på 1-4 ukers sykemelding avhengig av hva slags jobb du har.

Komplikasjoner

Det er generelt lite komplikasjoner etter brystreduksjon og operasjonen kan anses som trygg. Som etter alle operasjoner kan det komme blødning. Dette skjer veldig sjeldent og nesten alltid i løpet av det første døgnet. Blødningen vil holde seg inne i brystet og blir derfor ikke så stor at den er farlig. Skulle det oppstå en slik blødning vil du få hjelp av oss på klinikken. Et annet uvanlig problem kan være forsinket tilheling med mindre sårproblemer som vil kreve noe sårstell. Den mest fryktede komplikasjonen etter brystreduksjon er å miste brystvortene på grunn av dårlig sirkulasjon. Dette er svært uvanlig og skjer nesten utelukkende hos de som ikke har sluttet å røyke/bruke nikotin. Brystreduksjon kan redusere ammeevnen hos knapt halvparten av de som blir operert. Det kan også oppstå redusert følelse til brystvorten eller huden i nærheten. Dette vil som regel forsvinne i løpet av et til to år etter operasjonen.

Resultatet

Kvinners bryster er svært forskjellige både i størrelse, fasong og konsistens. Dette gjør at brystreduksjonen må nøye tilpasses den enkelte og det er mange faktorer som må tas hensyn til under planleggingen av brystreduksjon. Det endelige resultatet vil blant annet avhenge av fastheten til huden og brystvevet. Det er derfor viktig å ha realistiske forventninger til resultatet. Du anbefales derfor varmt en samtale med vår plastikkirurg for best innsikt i hva som passer for akkurat deg og dine bryster. Generelt er dette et inngrep med svært høy andel fornøyde pasienter med både kosmetisk gevinst og medisinsk gevinst i form av mindre vektbelastning – det er veldig vanlig å høre pasientene si at det eneste de angrer på var at de ikke hadde gjort operasjonen tidligere!

Bytte brystproteser

Noen ganger hender det at man ønske å bytte størrelse på brystene eller ta protesene ut.

Må brystprotesene skiftes ut?

Det er anbefalt at brystproteser som gir plager skiftes ut eller fjernes. Det kan være ubehag og ømhet i brystet. Brystene kan kjennes faste og harde eller at de endrer form. Dersom du synes at slike forandringer er akseptable er det som oftes ingen grunn for å gjøre noe. Men dersom plagene blir for store er løsningen å skifte protesene eller å ta de ut. Alero Helse benytter proteser fra Mentor som har 10 års kapselgaranti. Andre merker som Motiva har også ulike ordninger for kapseldannelse.

Gamle og nye proteser

Eldre brystproteser (vanligvis lagt inn før ca år 2000) vil kunne lekke. Som regel foregår lekkasjen i kapselen i brystet slik at ikke silikon lekker ut i vevet. Protesene vi benytter ved Alero Helsen har alle livstidsgaranti. De er av svært høy kvalitet og tåler at du bruker kroppen din. I tillegg inneholder moderne proteser en silkongele og ikke silikonolje slik det var tidligere. Det betyr at det ikke er fare for at silikon skal lekke ut selv om det mot formodning skulle være et hull i proteseskallet.

Kapsel

Med tiden vil det alltid dannes et arr (kapsel) rundt en protese. Dette kan føre til at brystet blir fastere enn normalt, det er vanlig med ømhet og smerter ved trykk og det kan føre til at brystet endre utseende. Det er lettere å utvikle kapsel dersom protesene ligger over muskelen. Kapsel kan dannes etter graviditet/amming og kapsel kan være ensidig og utvikle seg ulikt i brystene.

Kapsel behandles med å fjerne protesene. Dersom kapselen er tykk og fast fjernes også kapsel i forbindelse med inngrepet. Dersom protesen ligger over muskel anbefales det ofte å skifte til protese under brystmuskelen. Dette gir mindre fare for å utvikle ny kapsel og gir et mykere og mer naturlig bryst. I forbindelse med at protesen fjernes er det som regel mulig å skifte til ny protese men i noen tilfeller må man legge inn ny protese under et annet inngrep noen måneder etter at protesen er fjernet.


Mannebryst

Økt bryststørrelse hos menn kalles på legespråket gynekomasti. Det er en svært vanlig tilstand og skyldes forskjellige ting. De to kanskje vanligste årsakene er vektøkning og tidligere bruk av anabole steroider. Andre årsaker er ”overivrig” pubertet, generell aldring, arvelighet og ulike sjeldnere sykdomstilstander. Veldig ofte er det ingen kjent årsak, det er rett og slett ingenting annet galt enn at et eller begge brystene har blir for store.

Det kan være veldig vanskelig å gå rundt med for store bryster som mann og det er faktisk ganske vanlig å bli sosialt hemmet i større eller mindre grad avhengig av hvor stort problemet er. Man kan for eksempel få kommentarer og det kan være vanskelig å vise seg frem i bar overkropp eller t-skjorte. Det er derfor relativt vanlig operasjon hos menn å få brystpartiet gjort mindre og flatere.

Hvem kan opereres?

Alle fysisk og psykisk friske menn med realistiske forventninger til hva som kan oppnås kan i utgangspunktet opereres. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg.

Hvordan foregår operasjonen?

Et bryst består av tre typer vev: hud, fett og kjertel. Det finnes en rekke ulike metoder å operere bort brystene på og valg av metode vil avhenge av om du trenger å fjerne en, to eller alle tre typene vev. Har du for eksempel bare en liten hard kul under brystvorten, vil dette fjernes nokså lett gjennom et snitt i nedre kanten av brystvorten. Dette kan gjøres i lokalbedøvelse. Har du derimot store bryster med mye fett og hengehud, vil dette som oftest kreve både fettsuging og hudfjerning med en åpning rundt brystvorten. Vi har særlig ekspertise på mannlig brystreduksjon og det anbefales derfor å bestille en gratis samtale med vår plastikkirurg for hvilken type operasjon som er best for akkurat deg.

Det blir alltid sydd med tråder som forsvinner av seg selv og på en slik måte at det skal bli minst mulig synlige arr.

Etter operasjonen

Etter operasjonen vil du behøve å ta det helt med ro minst en dag eller to etterpå. For at hud og brystvorte skal feste seg tilbake til brystkassen på best mulig måte og for å redusere sjansen for væskedannelse, skal man som regel bruke støttebånd dag og natt i 3 uker og dagtid i ytterligere 3 uker etter en operasjon. Dette gjelder ikke mindre operasjoner hvor en uke eller to som regel er nok. Har du tung fysisk jobb må du påregne minst et par uker før du er helt klar igjen, ved større operasjoner ytterligere 1-2 uker. Du vil få full informasjon om dette i forbindelse med valg av operasjon. For maksimalt pene arr så er det for øvrig viktig med tape behandling av arrene i tiden etterpå, vanligvis til arrene ikke lenger er røde eller rosa.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er meget sjeldne, men som med alle kirurgiske inngrep kan det tilkomme blødning og infeksjon. For å redusere blødningsrisikoen er det veldig viktig å følge våre instrukser etter operasjonen og å ta det med ro de første dagene etter operasjonen. Andre problemer som kan oppstå er ujevnheter, væskedannelse i operasjonsområdet samt forbigående ømhet og redusert følelse i brystvortene.


Brystløft

Har du bryster som henger mer enn du liker samtidig som du er fornøyd med størrelsen, kan du egne deg for et rent brystløft. Ønsker eller trenger du både løft og økt volum, kan et brystløft gjøres med samtidig innleggelse av en protese. Ønsker du løft og mindre brystvolum, kan en brystreduksjon gjøres samtidig med brystløft. Brystløft kan også være aktuelt om du ønsker å ta ut gamle brystproteser.

Det er med andre ord mange grunner til å ønske et brystløft. Målet med operasjonen er å flytte brystvevet oppover samtidig som overskudd av hud fjernes for å gi rundere, finere og høyere bryster. Inngrepet gir også mulighet for mindre brystvorter.

Her følger informasjon til deg som vurderer brystløft med eller uten silikonproteser. Selv om vi har forsøkt å gjøre den så utfyllende som mulig, anbefales en uforpliktende samtale med vår plastikkirurg for best innsikt i hva som passer for akkurat deg og dine bryster.

Hvem kan få brystløft?

Alle fysisk og psykisk friske kvinner med realistiske forventninger til hva som kan oppnås kan i utgangspunktet få brystløft. Er du eldre enn 35 år anbefales mammografi (røntgen av brystene) før operasjonen.

De som ikke bør gjøre en slik operasjon er kjent blødersykdom, blodpropptendens, alvorlig psykisk sykdom og allergi mot bedøvelsesmidler. Misbruker du alkohol, medikamenter eller rusmidler skal du ikke opereres. Har du kjent genmutasjon for brystkreft (BRCA1/2) bør du ikke få lagt inn proteser uten å ha fjernet brystenes innhold først. Amming må være avsluttet minst 3 måneder før operasjonen. Du kan ikke røyke minimum de siste 14 dagene før og etter operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg før operasjonen.

Hvordan foregår operasjonen?

Når bryster skal løftes vil det alltid foreligge for mye hud og ”overskuddet” må derfor fjernes. Med brystløft vil følgelig arrene i prinsipp bli de samme som ved brystreduksjon, det vil si rundt brystvortene og en linje nedover. Unntaksvis også et kortere arr i nedfolden under brystet eller kun rundt brystvortene. Ønskes eller behøves en protese for å få brystene til å bli større eller stikke mer frem, blir denne som regel lagt under brystmusklene. Du kan lese mer om proteser her.

Inngrepet foregår i sovende tilstand (narkose) med tillegg av lokalbedøvelse etter behov. Operasjonen tar ca to og en halv time og du vil normalt trenge et par timer med hvile på klinikken før du er klar for å reise hjem.

Etter operasjonen

Ved avreise fra klinikken bør du bli hentet av noen du kjenner, evt bli med deg i taxi. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg og du bør oppholde deg innen to timers reiseavstand fra klinikken. Ved behov kan vi hjelpe deg med å ordne med bestilling av hotellovernatting i nærheten av klinikken.

Ved avreise vil du av oss få grundig muntlig og skriftlig informasjon om normalt forløp og hva du skal gjøre de første dagene etter operasjonen. Sterke smerter etter operasjon er uvanlig, men de fleste har behov for smerte- og kvalmestillende medisiner i et par dager. Du vil få med deg medisiner og resepter av oss etter behov. Det er viktig at du har planlagt godt slik at du har mulighet til å holde deg i ro den første uken. Har du små barn trenger du for eksempel hjelp til løfting og liknende de første 2 ukene. Fravær fra arbeid er vanlig den første uken. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker, mens tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til minst 6 uker etter operasjonen. Det er viktig i de første 6 uker etter operasjonen å bruke en støtte BH. Dette for å holde protesene på riktig plass. Generelt anbefales å bruke BH så mye som mulig etterpå for å bevare brystets form. Særlig gjelder dette når du trener. Det avtales som regel en gratis etterkontroll etter 3 måneder. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 6 månedene.

Komplikasjoner

Som ved alle operasjoner kan det tilkomme problemer som blødning, infeksjon og sårproblemer, men dette er heldigvis uvanlig og våre ansatte er tilgjengelig for å hjelpe om noe slikt skulle skje.

Hvordan blir resultatet på lang sikt?

Det er ikke mulig å gjøre en slik operasjon uten å etterlate seg arr og utseendet på disse kan aldri forutsies helt. Men de blir som regel fine om du tidligere har vist evne til fin arrtilheling og følger våre instrukser nøye i forhold til arrbehandling. Arrene vil uansett alltid dekkes av BH/ badedrakt/ utringet kjole.

Brystløft gjøres fordi huden din har strukket seg etter påvirkning av vekten fra brystenes innhold. Det er derfor ofte å forvente at denne prosessen vil fortsette også etter en brystløftoperasjon. Særlig vanlig er det for eksempel at brystvorten beholder høyden bedre enn bunnen av brystet. Noen vil derfor kunne behøve korreksjoner senere hvis man ønsker å beholde resultatet. Når det gjelder proteser så er moderne proteser laget for å bli i kroppen livet ut. Det er derfor ingen grunn til å skifte de med mindre du har ubehag eller ønsker endring på grunn av endret kropp grunnet alder eller livsstil.

Plastisk kirurgi

Alero Helse er en seriøs tilbyder av kosmetiske inngrep og plastisk kirurgi. Ta kontakt for en uforpliktende konsultasjon.
Bestill time

Dine data, dine valg

Du kan velge hvilke cookies du tillater oss å benytte. Funksjonelle cookies kan ikke fjernes, da disse er nødvendig for funksjonen av nettsiden. Du kan lese mer om hva dette innebærer i vår personvernserklæring.