Øvre øyelokk

Etter hvert som vi blir eldre skjer det i varierende grad en rekke endringer med området rundt øynene våre, forandringer som til sammen gir et ”trett og trist” uttrykk. Øyenbrynene synker nedover, det dannes overskudd med slapp hud som gir rynker over og under øynene, på sidene (”kråketær”) og mellom øyenbrynene (”sinterynken”). Dannes det for mye hud på de øvre øyelokkene vil øynene ”forsvinne” litt etter litt og i verste fall føre til at du får mindre synsfelt.

Enten du ønsker å ta bort hud i øvre øyelokksområdet for kosmetiske grunner eller for synsfeltets skyld, vil det være et av to inngrep som er aktuelt. For de med svært lavthengende øyenbryn vil den beste løsningen være et panneløft. For de fleste er det likevel tilstrekkelig å gjøre en såkalt øvre øyelokksplastikk hvor overskuddet av hud og eventuelt fett tas bort. Dette er en meget populær operasjon som ofte gir ”usynlige” arr og lite ubehag for de fleste.

Vår plastikkirurg har årelang erfaring med øyelokksplastikker og har utviklet en særlig ekspertise på å utføre øvre øyelokksplastikk med minst mulig arr og mest mulig naturlig og foryngende resultat. Det er ikke det samme hvem som opererer deg angående dette – kommer du til konsultasjon på klinikken kan du få se før og etterbilder og lære mer om hva som kan gjøres for akkurat deg.

Les videre for mer informasjon om denne operasjonen og hvilke muligheter den kan gi:

Hvem kan ta en øvre øyelokksplastikk?

Med økende alder blir det mer hudoverskudd og dermed økende etterspørsel etter øvre øyelokksplastikk. For noen vil det allerede i 30 årene være aktuelt med en slik operasjon, mens det vanlige er fra 40-50 års alderen.

For å sikre rask tilheling og redusere risiko, er det viktig at røykere reduserer nikotinbruk til et absolutt minimum de siste 14 dagene før operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner (Albyl E, Dispril, Globoid osv) må disse ikke brukes de siste 10 dagene før operasjonen. Bruker du andre blodfortynnende som Marevan gjelder egne regler og dette må avklares med vår kirurg. Har du spesielle øyesykdommer, må operasjonen godkjennes av din øyelege først.

Hvordan foregår operasjonen?

Kirurgen markerer hvor mye hud som skal fjernes mens du sitter. Deretter får du lokalbedøvelse før operasjonen begynner. Inngrepet varer bare i underkant av en time og gjøres ved å fjerne en stripe med hud slik at resten av huden som er igjen blir passe stramt. Det tas også med en liten stripe med underliggende muskel i mange tilfeller. For de som har overskudd med fett eller såkalte fettposer så fjernes også disse. I slike tilfeller blir operasjonen av noen minutters lengre varighet. Arret plasseres slik at det blir minst mulig synlig i overkanten av øyelokket. For de fleste vil det ikke vises etterpå ved åpne øyne. Det plasseres også slik at øye skal se mest mulig ”forynget” ut etterpå.

Etter operasjonen

Etter operasjonen skal du slappe av i en god stol med avkjølende øyemaske på klinikken i ca en time. Dette for å redusere hevelse. Deretter kan du reise hjem ved å bli hentet av noen du kjenner. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg. Den første dagen kan du fortsette å bruke kjølende øyemaske ca 10 minutter hver time. De første 2-3 dagene skal du både sitte og sove med overkroppen høyt. Øynene trenger ro og det er anbefalt å ikke lese eller se TV de første 2-3 dagene.

De første 1-2 ukene vil det være varierende grad av hevelse og blålig misfarging rundt øynene. Bruk solbriller i denne perioden, de både skjuler og beskytter. Kontaktlinser kan brukes etter 14 dager, det samme gjelder sminke. Opplever du kløe, hjelper det som regel å klø ”like i nærheten”, eventuelt kan du trykke forsiktig på såret noen få ganger med en klut med kaldt vann.

Vanlig lett aktivitet gjenopptas etter et par dager. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping, vekttrening og seksuell aktivitet bør utsettes til 4-6 uker etter operasjonen. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 3 månedene. Bruk helst skygge, eventuelt en god solkrem med minst faktor 20-30 og smør ofte.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter et slikt inngrep er svært sjeldne. Blødning, infeksjon og synlige arr kan skje her som ved alle inngrep, men er også svært uvanlig og du vil få hjelp av oss på klinikken om noe slikt mot formodning skulle skje.

Resultat etter operasjonen

Målet med operasjonen er ikke bare å bevare synsfeltet ditt, men også å forynge og forbedre området over øynene dine. Overskuddet av hud forsvinner og gir mer fokus mot øynene dine. Vær imidlertid klar over at aldringsprosessen fortsetter også etter operasjonen, noe som hos enkelte kan gjøre ytterligere operasjon nødvendig 5-10+ år senere for å opprettholde effekten. Ved aldrende og/eller solskadet hud, anbefales det veldig at du vurderer supplementerende hudbehandlinger som botox, fillere (juvederm), peelinger og medisinske hudkremer. Dette er behandlinger som nå utføres en rekke steder, men som krever høy ekspertise for å virkelig utnyttes til det fulle. Og det får du hos oss!

Nedre Øyelokk

Etter hvert som vi blir eldre skjer det i varierende grad en rekke endringer med området rundt øynene våre, forandringer som til sammen gir et ”trett og trist” uttrykk. Øyenbrynene synker nedover, det dannes overskudd med slapp hud som gir rynker over og under øynene, på sidene (”kråketær”) og mellom øyenbrynene (”sinterynken”). Under øynene kan det dannes ”poser”, først synlig om morgenen og når man er trøtt, men etter hvert kan de bli permanente og dermed synlig hele dagen. Disse posene er fett som stikker ut på grunn av slapt omliggende støttevev. Det er også en tendens mot at den tykke stramme huden man hadde som ung gradvis forsvinner og huler ut området rundt fettposene. Et typisk problem man også kan se er noe som på engelsk kalles ”tear trough” som kan oversettes til en ”tårevei”, det vil si at det dannes en grop i overgangen mellom øyehulen og kinnet slik at en tåre ikke lenger renner ned men følger denne tåreveien og går utover på kinnet i stedet for å renne nedover. Denne gropen kan på grunn av skyggen av underliggende vev få en mørk farge slik at det blir mørke groper her som tar bort oppmerksomhet fra øynene dine.

Oppsummert kan man si at det finnes tre problemer som kan oppstå i området under øynene: for mye slapp og rynkete hud, synlige fettposer og en mørk grop inn mot kinnet. For de to førstnevnte, nemlig overskudd av hud og poser under øynene, er det kirurgi som gjelder. Enten alene eller i kombinasjon med hudforbedrende tiltak som et medisinsk kremprogram, kjemisk peeling, laser og/eller botox. Den sistnevnte kan som regel fint forbedres av en erfaren behandler med en filler av typen Restylane, (les mer om det her) eller injeksjon med eget fett.

Hvem kan ta en nedre øyelokksoperasjon?

Alder spiller ingen stor rolle når det gjelder operasjon. For mange vil dette være ”medfødte” forandringer, det vil si at det kan være synlige fettposer allerede i 20-årene. For andre vil dette komme med økende alder, overdreven soling, alkoholinntak og kanskje særlig røyking.

For å sikre rask tilheling og redusere risiko, er det viktig at røykere stopper nikotinbruk helt eller reduseres til et absolutt minimum de siste 14 dagene før operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg på forhånd. Har du spesielle øyesykdommer, må operasjonen godkjennes av din øyelege først.

Hvordan foregår operasjonen?

Det er i utgangspunktet to operasjoner som kan gjøres. Har du kun problemer med fettposer og ellers lite overskudd av hud og av god kvalitet, kan man gå inn fra innsiden av øyelokket og hente ut fettoverskuddet. Dette gir ingen synlige arr etterpå. Denne operasjonen gjøres best i narkose. Har du overskudd av hud i området, må en liten stripe av dette tas bort for fullgodt resultat. Da vil man legge arret like under øyelokkskanten for å kunne komme til å ta bort eventuelle fettposer og fjerne hudoverskuddet. Dette er et inngrep som varer i ca en time i lokalbedøvelse og gir normalt sett pene og svært lite synlige arr. Hva slags inngrep som passer best for deg avklares etter samtale med vår plastikkirurg.

Etter operasjonen

Etter operasjonen skal du på klinikken slappe av i en god stol i ca en time med avkjølende øyemaske. Dette for å redusere hevelse og blødning. Deretter kan du reise hjem ved å bli hentet av noen du kjenner. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg. Den første dagen kan du fortsette å bruke kjølende øyemaske ca 10 minutter hver time. De første 2-3 dagene skal du både sitte og sove med overkroppen høyt. Øynene trenger ro og du bør derfor ikke lese eller se TV de første 2-3 dagene.

De første 1-2 ukene vil det være varierende grad av hevelse og blålig misfarging rundt øynene. Bruk solbriller i denne perioden, de både skjuler og beskytter. Kontaktlinser kan brukes etter 14 dager, det samme gjelder sminke. Det er svært uvanlig med store smerter etter et slikt inngrep, normalt sett vil det være tilstrekkelig med paracet ved behov. Opplever du kløe, hjelper det som regel å klø ”like i nærheten”, eventuelt kan du trykke forsiktig på såret med en klut med kaldt vann.

Når det gjelder aktivitet så skal du ta det helt med ro de første 2-3 dagene, deretter kan vanlig lett aktivitet gjenopptas. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping, vekttrening og seksuell aktivitet bør utsettes til 4-6 uker etter operasjonen. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 3 månedene. Bruk helst skygge, eventuelt en god solkrem med minst faktor 20-30 og smør ofte.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter slike inngrep er svært sjeldne. Tas for mye hud kan man få problemer med å lukke øyet. Som regel er dette forbigående men en svært sjelden gang kan dette bestå, derfor er vi alltid forsiktig med hvor mye hud som eventuelt tas bort. Blødning, infeksjon og stygge arr kan skje her som ved alle inngrep, men er også svært sjeldne.

Resultat etter operasjonen

Målet med operasjonen er å forynge og forbedre området under øynene dine. Rynkete, slapp hud og poser blir mindre fremtredende og gir mer fokus til øynene dine. Vær imidlertid klar over at aldringsprosessen fortsetter naturlig nok også etter operasjonen, noe som kan gjøre ytterligere operasjoner nødvendig 5-10 år senere igjen for å opprettholde effekten. Hudforbedrende behandlinger som botox, restylane, peelinger og medisinske hudkremer anbefales for å bremse utviklingen og gi best mulig hudkvalitet.

Ansiktsløftning

Med økende alder vil huden i ansiktet forandre seg. Den blir tynnere og slappere. Muskelbevegelse og sovestilling strekker og rynker huden og tyngdekraften får huden til å henge. Det blir rett og slett hud til overs til et hode som holder samme størrelse. Selv om denne utviklingen kan bremses med medisinske kremer og peelinger, botox og fillere som Restylane, er det noen ganger uunngåelig å ikke måtte ta bort hud for å få full effekt hvis du synes aldersforandringene har gått for langt.

Ansiktsløftning er blitt en stadig vanligere operasjon og kan gi deg et hudkostyme som er mer i takt med den alderen du måtte føle deg. Det er imidlertid en operasjon som krever at du har satt deg godt inn i fordelene og ulempene med inngrepet. Selv om vi her gir utfyllende generell informasjon, anbefaler vi å snakke med vår plastikkirurg for fullt innblikk i hva som passer for akkurat deg. Du vil da også få en analyse av ansiktet og huden din og gi en helhetlig rådgivning både om hva som kan gjøres og ikke gjøres.

Operasjonen

Ved en ansiktsløftning blir huden og vevet under huden i ansiktet langs kjeven og under haken strammet opp. Det hudoverskuddet som da må komme fjernes hvor den ”nye” og strammere huden syes på igjen langs ørekanten slik at arrene skal vises minst mulig. Operasjonen tar 2-3 timer og gjøres som regel i narkose, eventuelt i lokalbedøvelse med sovetablett avhengig av inngrepets omfang.

Det som kan forventes å forbedres ved et ansiktsløft er mengde løs hud langs kjevelinjen (såkalte ”jawls”), på halsen og under haken. Videre vil det kunne bli en forbedring både av folden som starter fra siden av nesen og som går ned mot munnvikene (”nasolabialfuren”) og også linjene på utsiden av øynene (”kråketærne”). Hudkvaliteten vil normalt ikke påvirkes, dog vil vi noen ganger for maksimal effekt og trygghet anbefale et spesielt krem- og behandlingsprogram for huden din før operasjonen.

Hvem kan opereres med ansiktsløftning?

Det vil alltid være slik at noen egner seg bedre for ansiktsløft enn andre og særlig viktig er at man har realistiske forventninger til resultatet. Ideell alder er mellom 40 og 60 år. I tillegg må man være fysisk og psykisk frisk samt helt nikotinfri 4 uker før og etter operasjonen. De som lett danner stygge arr eller har øket blødningstendens bør trolig ikke opereres. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg før operasjonen starter. Din helsetilstand blir nøye gjennomgått før en eventuell operasjon samt at du vil få grundig skriftlig informasjon om hva du skal gjøre før og etter operasjonen for størst mulig trygghet.

Etter operasjonen

Det er viktig å planlegge tiden etter operasjonen godt og ikke minst er det helt nødvendig for å få bli operert at du følger våre instrukser nøye. De første to dagene skal du være i nærheten av klinikken og helt i ro med overkroppen høyt. Deretter kan du være mer oppe i løpet av den første uken. Det er vanlig å være blå og hoven i de første 1-2 ukene og det er vanligvis først etter ca 3 uker at du kan gjenoppta normale selskapeligheter igjen. Hard fysisk aktivitet kan gjenopptas etter 4-6 uker.

Komplikasjoner

Som ved alle operasjoner kan det komme blødning. Dette er veldig sjeldent, men viktig å oppdage da det kan behøve å tømmes ved å løsne på et par sting. Infeksjon kan også forekomme men er veldig uvanlig. Sårproblemer er også uvanlig, men kan oppstå og vil kreve litt ekstra stell i en periode. Noe vanligere er bivirkninger som nedsatt følelse i huden som er løftet. Dette bli bedre etter noen måneder men kan noen ganger bli permanent akkurat rundt arret. Skade på nerven som styrer ansiktsbevegelse forekommer meget sjeldent.

Panneløft

Med økende alder vil huden i ansiktet forandre seg. Den blir tynnere og slappere. Muskelbevegelse og sovestilling strekker og rynker huden og tyngdekraften får huden til å henge. På grunn av mye muskelbruk er pannen særlig utsatt med det resultat at øyenbrynene blir hengende for lavt og i verste fall føre til at du får mindre synsfelt på grunn av huden som henger i veien. Videre dannes mindre eller større rynker i pannen og mellom øyenbrynene (også kalt ”sinterynken”). Det blir et ”trist” og tungt utseende og mange forteller at de får problemer med tung øyelokkshud for eksempel når de er trøtte eller har drukket noen glass med alkohol.

Denne utviklingen kan bremses uten kirurgi, særlig med bruk av botox, men også med hudforbedrende tiltak som medisinske hudkremprogrammer og fillere som Restylane. Har det imidlertid kommet for mye hud er det likevel noen ganger uunngåelig å ikke fysisk fjerne hud for å få full effekt på øyenbryn og øyelokk. Panneløft er derfor blitt en relativt vanlig operasjon og har tre mål: 1) heve øyenbrynene og dermed gi mindre overheng av hud over øyenpartiet, 2) fjerne ”sinterynkene” mellom øyenbrynene og 3) gi en glattere panne med mindre rynker.

For mange handler det om å få et utseende som er mer i takt med den alderen man føler seg og da kan panneløft være løsningen i øvre tredel av ansiktet.

Operasjonen

Under operasjonen løsnes huden i pannen slik at øyenbrynene heves til ønsket nivå. Deretter tas ”sinterynke” musklene bort hvis dette er avtalt. Ved å heve øyenbrynene så vil det deretter gjøres en av to ting; enten beholde hud og henge den opp ved hjelp av noen minikroker/tråder. Ønskes hårfestet beholdt på omtrent samme sted, må imidlertid overflødig hud tas bort og dette gjøres via et snitt som går bak hårfestet for å skjule arrene.

Hvem kan opereres med panneløft?

Panneløft passer til fysisk og psykisk friske personer som har utviklet tung eller rynkete panne med lavthengende øyenbryn. Det er ikke uvanlig at noen av de som kommer med spørsmål om øyelokksoperasjon, heller bør ta panneløft for best effekt. Man bør være nikotinfri minst 2 uker før og etter operasjonen. De med kjent øket blødningstendens bør ikke opereres. Bruk av blodfortynnende medisiner må avklares med vår lege i god tid før operasjonen starter.

Din helsetilstand blir nøye gjennomgått før en eventuell operasjon samt at du vil få grundig skriftlig informasjon om hva du skal gjøre før og etter operasjonen. Skallete menn kan på grunn av faren for synlige arr i enkelte tilfeller bli frarådet operasjon.

Etter operasjonen

Det er viktig å planlegge tiden etter operasjonen godt og ikke minst er det helt nødvendig for å bli operert at du følger våre instrukser nøye. De første to dagene skal du være i nærheten av klinikken og være i ro med overkroppen holdt høyt. Du vil få en hodebandasje som sammen med stingene fjernes etter 5-6 dager. Det er vanlig å være blå og hoven i de første 1-2 ukene og det er vanligvis først etter ca 2 – 3 uker at du kan gjenoppta normale selskapeligheter igjen. Hardere fysisk aktivitet kan gjenopptas etter 4-6 uker.

Komplikasjoner

Som ved alle operasjoner kan det komme blødning og infeksjon. Dette er veldig sjeldent og vil håndteres av vår kirurg om så skulle skje. Noe vanligere er bivirkninger som nedsatt følelse i huden som er løftet. Det kan også tilkomme mindre områder rundt arret hvor det ikke vokser like mye hår som tidligere. Dette er normalt ikke synlig.


Utstående ører (auris alata)

Å ha ører som står mer eller mindre utover er den aller vanligste grunnen til å ønske øreoperasjon (øreplastikk). Utstående ører kan skyldes en eller begge av følgende faktorer: enten for stor ”skål” (den innerste delen) eller for dårlig knekk på ytterøret. Begge av disse faktorene kan ved behov korrigeres under en øreplastikk.

Øreplastikk gjøres som regel i lokalbedøvelse (men kan også gjøres mens du sover) og innebærer et lite snitt på baksiden av øret og hvor det enten tas bort en liten bruskbit fra ”skålen” innerst eller at brusken på yttersiden som har får dårlig knekk slipes slik at den bøyer seg mer mot ønsket øreform. Operasjonen tar ca 45 minutter og du kan gå hjem igjen rett etterpå. Den første uken skal bandasjen som legges under operasjonen brukes. For å beholde resultatet er det viktig at det brukes pannebånd dag og natt i 3 uker til etterpå.

Komplikasjoner etter et slikt inngrep er meget sjeldent, men blødning og infeksjon kan skje her som ved alle operasjoner.

Fastvokst øreflipp

Øreflipp som sitter fast inn til kinnet er normalt og de fleste ønsker ikke å korrigere dette. Imidlertid kan det hos noen bli veldig uttalt slik at det er vanskelig for eksempel å få laget hull til ørepynt. Da kan det være aktuelt med et lite inngrep for å få øreflippen noe mer frem og fri. Dette er et inngrep som gjøres i lokalbedøvelse og du kan reise hjem rett etterpå.

Avrevet øreflipp etter bruk av ørepynt

Brukes tung ørepynt over lengre tid er det faktisk ikke uvanlig at hullet strekker på seg og til og med kan bli revet opp slik at det blir en spaltet øreflipp. Dette kan korrigeres med et relativt lite inngrep i lokalbedøvelse. Du kan lage nytt hull i øret når arret fra dette inngrepet har grodd helt, vanligvis etter ca 3 måneder. Arr er aldri like sterkt som vanlig hud, slik at du bør ikke fortsette med tung ørepynt i ettertid, men heller bruke mindre ørepynt.

Andre tilstander

Det finnes i tillegg en rekke mindre eller større avvik fra ”normalen” på øret som kan korrigeres plastisk. Det kan være en ”tagg” eller klump øverst på ørekanten, for stor øreflipp og så videre. Som regel vil slike ting kunne korrigeres med et mindre inngrep i lokalbedøvelse.

Vi håper med dette at noe av det du måtte lure på angående ytre øreoperasjoner er besvart. For full informasjon om hva som kan gjøres for akkurat deg, anbefales en samtale med vår kirurg.


Dine data, dine valg

Du kan velge hvilke cookies du tillater oss å benytte. Funksjonelle cookies kan ikke fjernes, da disse er nødvendig for funksjonen av nettsiden. Du kan lese mer om hva dette innebærer i vår personvernserklæring.