Snapping hip

Denne tilstanden finnes i tre varianter, hvor den såkalte ytre snapping hip er vanligst, og skyldes at seneplaten på utsiden av hoften glir med friksjon over hofteknoken. Det kan oppstår hørbare og følbare knepp og smell, og i noen tilfeller oppleves det også som smertefullt.

Fysioterapeut vil kunne hjelpe med veiledet trening for å avlaste og tøye ut seneplaten. Man kan også forsøke med steroidinjeksjoner. For dem som er svært plaget, kan åpen kirurgi med løsning av seneplaten forsøkes.

Meralghia paraesteticae

Denne tilstanden kjennetegnes av smerter og bortdovning langs utsiden av låret. Årsaken til disse plagene er at nerven som forsyner dette hudområdet kommer i knip i den ytre begrensningen av lyskebåndet. Plagene kan oppstå som følge av vektoppgang, bruk av for benklær som er for trange i livet, eller uten at man klarer å påvise en årsak.

Mest av alt ønsker man å fjerne faktorer som har bidratt til at tilstanden har oppstått. Hvis en sådann ikke kan påvises og elimeneres, kan man forsøke å sette steroider mot nervens utløp. For dem med intraktable plager, vil åpen utløsning av nerven kunne forsøkes.

Trochanter bursitt

En vanlig lidelse med dannelse av en irritert slimpose mellom en stram seneplate og den underliggende hofteknoken. Dette vil gi lokale smerter og kan greit behandles med øvelser sammen med fysioterapeut, og i noen tilfeller kan man også sette steroider mot slimposen.

Alt av fjerning osteostyntesemateriell

Ved bruddskader og ulike planlagte operasjoner kan man ende opp med ulike typer skruer og plater. De fleste av disse skal ikke fjernes. I noen tilfeller kan likevel dette osteosyntesemateriellet gi opphav til lokale plager. I disse tilfeller kan man vurdere å fjerne metallet, selv om det ikke er noen garanti for at plagene vil forsvinne.

Som oftest gir det ingen større funksjonelle begrensninger i etterkant, men noe svakhet vil være i knokkelvevet første tre måneder etter fjerning.

Dine data, dine valg

Du kan velge hvilke cookies du tillater oss å benytte. Funksjonelle cookies kan ikke fjernes, da disse er nødvendig for funksjonen av nettsiden. Du kan lese mer om hva dette innebærer i vår personvernserklæring.