Skade distale bicepssene

Dette er oftest en akutt tilstand, hvor bicepssenen ryker fra sitt feste på underarmsbeinet.

Dette gir et relativt stort krafttap for bøy og rotasjon av underarmen. Skaden oppstår oftest ved at albuen strekkes ut med stor kraft, feks ved at man prøver å ta i mot en svært tung gjenstand.

Tilstandne er lett å finne ved undersøkelse, men i mange tilfeller understøttes dette også av MR-bilder.

Tilstanden bør tidlig behandles kirurgisk, da det er langt vanskeligere å oppnå gode resultat når tilstanden er blitt kronisk. Ved operasjonen sys senen tilbake til det stedet på underarmen hvor den røk.

Osteokondrittis dissicans

Albuen er et ledd hvor denne tilstanden oftest oppstår. En del av brusken løsner med en større eller mindre del av det underliggende beinet, fra leddflaten.

Det oppstår diffuse smerter i albueleddet, og hvis bruskbiten er løs eller ustabil, kan det oppstå opphakninger og låsninger.

I noen tilfeller vil tilstanden være asymptomatisk, eller plagene avta spontant. I andre tilfeller vil smerter og låsninger kunne gjøre kirurgi aktuelt. Det finnes ulike strategier for den kirurgiske behandling, men felles for dem er at de fleste utføres kikhullsveiledet.

Tilstivnet albue

Albuen er svært utsatt for tilstivning. En tilstivnet albue kan gi betydelig redusert funksjonsnivå for vanlige aktiviteter i dagliglivet. Det finnes ulike årsaker til dette, og behandlingen retter seg inn mot det som antas å være den underliggende årsak.

Epikondylitt medial og lateral

Denne tilstanden oppstår ved bruk av senerosetter som utgår fra de breieste benutspringene på albuen, på en måte som overskrider tålegrensen. Ulike aktiviteter kan disponere for å utvikle tilstanden, som da gir smerter lokalt over beinutspringet, men det kan også stråle ned i ulike deler av underarmen.

Tilstanden er som oftest selvbegrensende, og man kan finne gode hjelpemidler som kan lindre under tilhelingen. Fysioterapeuter kan bidra med øvelser, massasje og trykkbølgebehandling. Utover dette kan forsøkes injeksjon med steroider. For dem med kroniske, og uttalte plager, kan kirurgi forsøkes, og disse operasjonene kan enten utføres lukket eller kikhullsveiledet.

Alt av fjerning osteostyntesemateriell

Ved bruddskader og ulike planlagte operasjoner kan man ende opp med ulike typer skruer og plater. De fleste av disse skal ikke fjernes. I noen tilfeller kan likevel dette osteosyntesemateriellet gi opphav til lokale plager. I disse tilfeller kan man vurdere å fjerne metallet, selv om det ikke er noen garanti for at plagene vil forsvinne.

Som oftest gir det ingen større funksjonelle begrensninger i etterkant, men noe svakhet vil være i knokkelvevet første tre måneder etter fjerning.


Dine data, dine valg

Du kan velge hvilke cookies du tillater oss å benytte. Funksjonelle cookies kan ikke fjernes, da disse er nødvendig for funksjonen av nettsiden. Du kan lese mer om hva dette innebærer i vår personvernserklæring.