Faste

Man skal ikke drikke eller spise de siste 6 timene før narkosen/operasjonen.

Unntak er «klare væsker” som vann, saft, kaffe og te.Man kan drikke klare væsker inntil 2 timer før operasjonen. Man skal IKKE drikke f.eks. juice og melk de siste 6 timene.

Tyggegummi og pastiller skal også unngås siste 6 timer, sammen med alle typer matvarer.

Emla-krem

Barn kan ta på Emla-plaster på begge håndbaker ca 1-2 timer før operasjonen. Dette bedøver huden så man ikke skal kjenne når man legger inn nålen på håndbaken før narkosen.

Transport – ledsager

Barn skal alltid ledsages av 2 voksne til og fra operasjonen. Spesielt ved transport hjem er det viktig i tilfelle barnet skulle bli uvel på vei hjem.

Voksne skal alltid ha 1 annen voksen med seg, også for at vedkommende kan kjøre deg hjem etter operasjonen.

Ved behov kan man bestille taxi/pasientreise hjem etter operasjonen.

Oppvåkning

Etter operasjonen vil de fleste hente seg ganske raskt inn og gjennomsnitlig liggetid etter operasjonen før man reiser hjem er ca 1 time. Dette stemmer godt overens med internasjonale studier.Men ingen reiser hjem før vi er sikre på at det er helt forsvarlig og pasienten med pårørerende føler seg trygge. Noen ganger blir man derfor liggende litt lengre.

Barn kan noen ganger bli veldig urolige og gråte mye like etter oppvåkning. Dette skyldes oftest at de ikke er helt våkne ennå, skjønner ikke hva som skjer og er preget av narkosen. Foreldre får derfor holde barnet så raskt som mulig når barnet kommer inn på oppvåkning.

De fleste har ingen større plager like etter operasjonen på oppvåkningen. Smerten kjennes vanligvis som en halsbetennelse.Noen kan ha mer vondt enn andre, og noen kan føle kvalme etterpå, men det er unntaket.

Vi har en anestesisykepleier som har ansvaret for oppvåkningen og følger tett opp de som ligger der. Det hender unntaksvis vi må gi litt mer smertestillende el kvalmestillende.Til barn som blir svært urolige etter operasjonen har vi også medisiner å gi som virker beroligende på barnet.

Smertestillende

FØR OPERASJONEN

Man skal ta smertestillende 1 – 2 timer før operasjonen.

 • Voksne: Voltaren 50 mg sammen med Paracet 1500 mg(tabletter)
 • Barn over 6 år: Voltaren 25 mg sammen med Paracet etter vekt (tabletter)
 • Barn 3 – 6 år: Voltarol 12.5 mg sammen med Paracet etter vekt (tabletter eller mixtur)

ETTER OPERASJONEN

 • Voksne: Voltaren 50 mg sammen med Paracet 1 gram (tablett eller stikkpille). Man tar dette sammen 3 ggr i døgnet. Man kan også ta Paracet 1 gram en fjerde gang i døgnet alene. Voksne får også resept på Paralgin Forte (tabletter) og Paralgin Major (stikkpille). På dager med mye smerter kan man bytte ut Paracet med Paralgin Forte eller Major. Paralgin kan som Paracet gis 4 ggr/døgn. Man bør prøve å begrense bruken av Paralgin da dette hos noen kan gi kvalme og forstoppelse.
 • Barn over 6 år: Voltaren 25 mg sammen med Paracet 500 mg (tablett, stikkpille eller mixtur) 3 ggr/døgn.
 • Barn 3 – 6 år: Nurofen 125 mgstikkpille (Nurofen mixtur etter vekt) med Paracet 250 mg stikkpille (Paracet mixtur etter vekt) 3 ggr/døgn. Det er typisk at smertene øker på etter noen dager, etter ca 1 uke er smertene ofte sterkest før det begynner å roe seg igjen. Øreverk er også ganske vanlig etter operasjonen, smerten stråler da fra sårene i halsen opp til ørene.

Mat og drikke

Det er ingen større restriksjoner på hva man skal spise og drikke etter operasjonen, det viktigste er at man får i seg næring og væske. Men man skal unngå varm mat og drikke i ca 10 dager. Det trenger ikke vært helt kaldt, men godt avkjølt/lunkent. Maten skal være myk i konsistensen! Unngå harde skorper og mat som er krevende å tygge og svelge. Det aller viktigste er væskeinntaket! Pass på at man ikke bare drikker vann, men at det er næring og sukker i det man drikker. Gode alternativer er:

 • Kald smoothie
 • Saft
 • Sjokolademelk
 • Næringsdrikker

Mange spør om melkeprodukter, man kan fint spise og drikke melkeprodukter, yoghurt etc så fremt man ikke blir veldig slimete av det. Noen barn spesielt kan bli ganske slimete av melkeprodukter etter operasjonen og da kan man prøve å unngå det. Sug på isbiter så ofte som mulig, dette roer ned hevelse og kan lindre i halsen. Isbiter vil også kunne stoppe mindre blødninger i sårene.Lag gjerne isbiter av saft så man får litt sukker i seg samtidig. Hos barn kan saftis være godt.

Observasjon første natten/reisetid

Når man fjerner mandlene skal man første natten oppholde seg ikke lengre unna enn 1 times kjøretid fra nærmeste sykehus med øre-nese-hals beredskap. For de fleste vil dette være Haukeland Sykehus. Hvis man bor lengre unna enn 1 time fra Haukeland skal man ordne seg overnatting i Bergensområdet første natten.

Barn skal ligge på samme soverom som foreldre første natten, men trenger ikke vekkes. Voksne bør sove i samme hus/leilighet med en annen voksen første natten.

Sykemelding

Standard sykemelding når man er i jobb er 2 uker.

Barn i skole og barnehage kan gå tilbake andre uken etter operasjonen hvis de er i form til det, foreldre må her bruke skjønn. Skole og barnehage må da informeres om at de skal ta det så rolig som mulig den uken, ingen løping eller hopping.

Barn i skole skal ikke ha gym den uken. Er barnet fremdeles redusert med en del smerter etter den første uken bør de holdes hjemme fra barnehage/skole. Vi utsteder legeattest til barn som er i skolen.

De vanligste plagene i ukene etter mandeloperasjon

Smerter

Alle vil oppleve smerter i større eller mindre grad. Barn vil ofte være noe mindre preget av smerter enn voksne. Men det er individuelle forskjeller.

De første dagene etter operasjonen er ofte ikke de verste. Vanligvis får man en økning av smertene etter 4-6 dager og er gjerne på det høyeste etter ca 1 uke. Så vil det gradvis avta.

Det er ganske typisk at man samtidig får øreverk og for noen kan dette være den mest plagsomme smerten. Det er da smerter fra sårene i halsen som stråler opp i ørene.

Det er sjelden man opplever vesentlig smerte etter 2 uker.

Kvalme

Kvalme kan oppstå av flere grunner, er man kvalm i flere dager så man ikke får i seg mat og drikke må man ta kontakt så vi kan foreskrive kvalmestillende.

I noen tilfeller kan kvalmen skyldes bruk av Paralgin Forte(tabletter) eller Paralgin Major(stikkpille). Disse kan også gi forstoppelse. Man bør derfor prøve å begrense bruken av Paralgin, og holde seg til smertelindring med Voltaren og Paracet så langt det går.

Endret smakssans

Når man fjerner mandlene berører man ikke selve smaksnerven, men det ligger små nervefibre rundt selve mandelen. Disse kan få seg en «trøkk» under operasjonen selv om inngrepet ellers forløper helt ukomplisert. Dette kan være nok til at smakssansen blir endret i noen dager og uker etter operasjonen.Mat og drikke kan smake helt annerledes da, fex metallisk. Noen matvarer kan ha en ekkel smak. Dette er nesten alltid forbigående og vanligvis normalisert i løpet av noen uker.

Blødninger

Blødninger etter operasjonen er det mange frykter mest og som vi er veldig oppmerksomme på.De fleste vil kunne oppleve at man spytter litt blod av og til, men litt blod i spyttet er ikke farlig. Dette kan typisk skje etter ca 1 uke når belegningene i halsen begynner å løsne. Statistisk sett er dag 6 og 7 etter operasjonen de dagene med høyest risiko for blødninger. Risikoen er likevel relativt sett veldig lav.
Opplever man imidlertid vedvarende frisk blødning fra munnen som ikke stopper raskt så skal man ta kontakt med Dr. Holden for nærmere informasjon og vurdering av videre tiltak.

Noen få ganger må man legge inn på sykehus for å stoppe blødningen i ny narkose hvor man enten setter sting i såret eller svir litt i såret.Får man en blødning, prøv å forhold dere rolig, sitt ned, sug godt på isbiter! Ofte vil da blødningen roe seg helt.

Men ta alltid kontakt med Dr. Holden (920 22 313) om blødningen stopper veldig raskt.

Hvis blødningen oppleves truende og stor kan man ringe 113!

Infeksjon

Tegn på infeksjon kan være feber el feberfølelse, økende smerter med redusert allmentilstand, Man skal da kontakte Dr.Holden.
Bare økende smerter etter 4-7 dager er veldig vanlig i forløpet og er som regel ikke uttrykk for en infeksjon.

Alle får kraftige gul-hvite belegninger i sårene i halsen, dette er alene heller ikke vanligvis tegn på infeksjon.

Belegninger i sårene

I dagene etter operasjonen vil alle få dette typiske gulhvite belegget i sårene. Noen ganger kan belegningene også krype inn på drøvelen. Dette belegget er i utgangspunktet ikke et tegn på infeksjon i sårene.
Hos de fleste vil belegningene begynne å gå vekk gradvis etter 1 uke og stort sett være nesten vekke etter 2 uker. Man kan fremdeles være litt rødlig i sårene etter 2 uker, slimhinnen er ofte ikke helt ferdig grodd da, men risikoen for fex blødninger er minimal på dette tidspunktet.

Se bilder ved å klikke nedenfor. Etter min erfaring har personen på bildene belegninger litt lengre enn hva vi normalt sett opplever, men bildene gir en ide om hvordan det vanligvis ser ut i halsen i dagene etter operasjonen:

Plager som kan vedvare i flere måneder etter operasjonen

Det er heldigvis uvanlig med større plager i flere måneder etter inngrepet. Og selv plager over lengre tid vil nesten alltid normaliseres med observasjon uten noen ny behandling. Fullstendig tilheling i dypet av sårene og oppmykning av arrvev er ikke ferdig før flere måneder etter operasjonen. Og det kan også hos enkelte kreve lang tid før man er tilvennet de nye forholdene bak i svelget når mandlene er fjernet. I slike tilfeller med lengre plager vil vi gjerne vente ihvertfall 1 år før vi kan si noe konkret om det endelige utfallet. Men prognosene er gode for det blir helt normalt igjen.

De vanligste plagene er:

 • Følelse av klump i halsen- følelse av slim i svelget, evt omvendt, at man kjenner seg litt tørr i halsen.
 • Redusert og/eller endret smakssans. Dette er ikke helt uvanlig i 1-2 uker etter operasjonen, men hos noen svært få kan dette vedvare i flere måneder.

Informasjon og kontakt etter operasjonen

Alle som får utført mandeloperasjon hos oss får grundig informasjon om narkose og operasjon av våre sekretærer. Man får også grundig skriftlig informasjon hvor alle viktige punkter står, også detaljer rundt bruk av smertestillende. Ta godt vare på denne, på siste arket står alle telefonnumre til ansvarlig kirurg Dr. Øivind Grytli Holden (står også i avsnittene under her).

Alle som er blitt opererert hos oss kan kontakte Dr. Holden direkte på tlf i ukene etter operasjonen hvis det oppstår problemer.

Direkte nummer til Dr.Holdens mobiltelefon (920 22 313).

Øre, nese og hals

Alero Helse er et privat kirurgisk sykehus og tar derfor i mot direkte henvendelser fra pasienter og leger for privat vurdering og kirurgi med og uten henvisninger.
Sykehuset har topp moderne operasjonsstue med full sykehus standard. Vi utfører operasjoner både i lokalbedøvelse og narkose for privat betalende pasienter og pasienter med Helseforsikring. ØNH-spesialist Øivind Grytli Holden har lang erfaring med mandeloperasjoner fra Haukeland sykehus hvor han begynte som assistentlege på ØNH-avdelingen i 2002 og videre som overlege fra 2009. Dr.Holden har utført denne operasjoner privat siden 2010.
Bestill time

Dine data, dine valg

Du kan velge hvilke cookies du tillater oss å benytte. Funksjonelle cookies kan ikke fjernes, da disse er nødvendig for funksjonen av nettsiden. Du kan lese mer om hva dette innebærer i vår personvernserklæring.