Hva er Toxin behandling?


Hva er botulinum toksin?

Sammen med solen er bruk av musklene i ansiktet de viktigste årsakene til at vi får rynker i ansiktet. Vi har ca 70 ulike muskler i ansiktet som skal formidle det vi til enhver tid føler. Over disse musklene ligger huden som strekkes og brettes i takt med bevegelsene til musklene. Med økende alder blir huden tynnere og mindre elastisk og da vil det for mange allerede fra slutten av 20 årene komme et økende antall furer eller rynker i huden som ligger over de mest aktive musklene. Man kan derfor faktisk si at det er våre livserfaringer: gleder og bekymringer som bokstavelig talt setter sine spor i ansiktshuden.

Botulinum toksin er et naturlig proteinet som hindrer signalet fra en nerve å komme frem til en muskel. Dette fører til at muskelen aldri får beskjed om å trekke seg sammen og fører følgelig til at overliggende hud heller ikke krøller seg. Resultatet? Glattere hud og dermed mindre rynker! En positiv ekstraeffekt for noen er i tillegg at botox også reduserer hodepine- og migreneplager. Dette tror man skyldes at man ikke klarer å bruke/overspenne ”bekymringsmusklene” i hodet. Botulinum toksin selges blant annet under navnene botox, vistabel og dysport i Norge.

Er det noen bivirkninger med botulinum toksin?

Det har i svært sjelden grad vært påvist alvorlige bivirkninger med botulinum toksin behandling. Flere millioner mennesker har blitt vellykket rynkebehandlet de seneste årene og det er svært sjeldent påvist noen reaksjoner mot selve stoffet. Botulinum toksinbehandling innenfor anbefalte doseringer kan derfor anses å være meget trygt.

Som følge av selve stikket kan det oppstå litt rødhet og ømhet. Dette er relativt vanlig og forsvinner innen en dag eller to. Sjeldnere kan det oppstå en liten blåflekk som forsvinner i løpet av noen dager. Noen får også mild til moderat hodepine de første dagene (men det er mye vanligere at man mister hodepinen sin av botulinum toksin!!)

Hvor lenge varer en botulinum toksin behandling?

Vanligvis varer effekten av botulinum toksin i ca 3 måneder. Men huden vil i løpet av denne tiden ha begynt å tilhele arrlinjene, noe som gjør at huden ofte blir penere i lengre tid enn dette. Og særlig gjelder dette ved flere behandling med botulinum toksin over tid. Mange slutter også med ”uvaner” som å heve øyenbrynene eller å trekke øyenbrynene sammen, som gjør at effekten sitter lengre i. Det er likevel anbefalt at man gjentar botulinum toksinbehandlingen 2-4 ganger i året avhengig av ønsket effekt. En annen effekt av botulinum toksin er at overskuddet av hud i det behandlete området minker. Man kan si at deler av aldringsprosessen i huden akkurat der ikke bare stopper opp, men også skrus en viss tid tilbake. Så selv om du slutter med botulinum toksin, vil huden starte fra et ”tidligere” tidspunkt enn ellers og derfor kan man si at den positive effekten av botulinum toksin vil du ha med deg hele livet!

Etter behandling med botulinum toksin

Det er fint om du prøver å bruke musklene aktivt de neste dagene etter en behandling. Du vil relativt raskt merke at det blir vanskeligere å bevege de behandlete musklene, men det vil som regel ta fra 2-3 og opptil 7 før full effekt er oppnådd. Til å begynne med er det mange som føler dette noe uvant, men hvis du har bilder av deg selv før behandlingen vil du kunne se at huden nå slapper av og at rynkelinjene nå skal få tid til å leges. Make-up kan du ha en times tid etter behandlingen.

Hvordan foregår behandlingen?

Etter behandlingen

Områder som ofte behandles

De vanligste områdene å behandle er «sinterynken» i pannen mellom øyenbrynene, «kråketær» rynkene eller smilerynkene på utsiden av øynene og «tversoverrynkene» i pannen.

Varigheten av behandlingen

En fordel med behandlingen er at effekten kommer raskt og at behandlingen er svært effektiv. Virkningen er imidlertid ikke permanent. Toxin injeksjoner virker i gjennomsnitt 3-6 måneder etter første gangs behandling. Deretter kan en avgjøre om en ønsker å gjenta behandlingen. Når effekten av behandlingen har gått ut vil du være tilbake til ditt utgangspunkt. Rynkene vil hverken være verre eller bedre enn før behandling. Dersom du fortsetter behandlingen over lengre tid kan du oppleve en mer permanent bedring.

Optimal effekt

For å vedlikeholde optimal effekt bør en gjenta injeksjonene 2-3 ganger per år. Resultatene fra vitenskapelige studier viser at effekten varer lengre etter hver ny behandling. Dette skyldes at muskelen som blir blokkert etter hvert blir mindre og svakere. En annen faktor som også virker inn er at en ubevisst endrer mimikk som følge av at enkelte små muskler er blokkert.

Vanlig kosmetisk behandling

I USA ble det i 2000 foretatt over en million behandlinger. Dette gjørToxin injeksjon behandlinger til den vanligste kosmetiske behandlinger i USA. I Norge og Skandinavia er denne behandlingsformen stadig mer vanlig.

Komplikasjoner og bivirkninger

Uønskede bivirkninger er vært sjeldne. Produktet har nå vært brukt i kosmetisk sammenheng i mer enn 30 år i 60 ulike land. Den vanligste bivirkningen er ømhet eller en liten bloduttredelse på innstikksstedet. I svært sjeldne tilfeller kan behandlingen gi en forbigående svekkelse av nærliggende muskler. Det kan skje at muskelen som løfter øvre øyelokk blir forbigående svekket i 1-2 uker. Av og til kan ytre del av øyenbrynene heve seg i forhold til resten av pannen. Noen synes dette er kosmetisk pent og derfor en ønskelig bieffekt. Fordi effekten av behandlingen er forbigående er også bivirkningene forbigående. Det er frem til i dag ikke rapportert om varige mén etter Toxin injeksjon.

Kombinert med andre behandlinger

Toxin injeksjoner brukes ofte i tillegg til plastikkirurgiske inngrep og andre kosmetiske hud-behandlinger for optimalt resultat. De vanligste kombinasjonene er hylaronsyre fillere som Teosyal, medisinsk hudpleieprodukter f.eks Neostrata og laserbehandling. Behandlingen kan også være et godt supplement til plastikkirurgiske operasjoner som ansiktsløftning og øyelokksoperasjoner.

Kosmetisk sykepleie

Injeksjonsbehandlinger gir deg flotte resultater med relativt lave kostnader, svært sjeldent komplikasjoner og med meget kort rekonvalesenstid.
Vi tilbyr kun godt utprøvde og veldokumenterte produkter fra verdensledende seriøse forhandlere til en konkurransedyktig pris. Vårt mål er alltid naturlige og varige resultat. Hos Alero Helse vil behandlingen alltid bli gitt av lisensere sykepleiere eller plastikkirurger med bred erfaring og kompetanse.
Bestill time

Dine data, dine valg

Du kan velge hvilke cookies du tillater oss å benytte. Funksjonelle cookies kan ikke fjernes, da disse er nødvendig for funksjonen av nettsiden. Du kan lese mer om hva dette innebærer i vår personvernserklæring.